logo

••  5 dôvodov prečo dať prednosť domácej produkcii ••
 

  1. Sú zdravšie a čerstvé – dovážané potraviny sú zbierané ešte nezrelé, potom prekonajú dlhú a náročnú cestu v lietadlách a kamiónoch, absolvujú prekládky a následne čakajú na pultoch supermarketov na zákazníka. S dovezeným kusom ovocia a zeleniny si preto kupujeme aj nie práve najzdravšie chemické látky, ktoré sú nutné na to, aby ovocie a zelenina dozreli a dlhú cestu prečkali. Doma vypestované potraviny sa zbierajú v čase svojej prirodzenej zrelosti. Sú čerstvé a chutné.  Sú výživovo hodnotnejšie – okrem toho, že dlhým prevozom potraviny strácajú mnohé živiny i vitamíny, sú slovenské potraviny pre nás prirodzenejšie. Najzdravšie sú pre nás tie druhy ovocia a zeleniny, ktoré sú vypestované u nás a majú tu i prirodzený „domov“.
     
  2. Sú zárukou kvality a bezpečnosti – Často sa dozvedáme, že potraviny k nám dovážené majú horšiu kvalitu, než by bola akceptovaná v krajine ich pôvodu. Toto si naši výrobcovia nemôžu a ani si nechcú dovoliť. Slovenské normy pre kvalitu potravín sú často prísnejšie ako normy európske alebo svetové. Zároveň získať informácie o producentoch potravín z tvojho okolia je omnoho jednoduchšie ako získať informácie o anonymných pestovateľov a spracovateľov zďaleka.
     
  3. Sú podporou domácej výroby – sme právom hrdí na našu krajinu a na jej produkty. Ak však chceme aby nám zostali, musíme ich podporovať. Poznáte lepší spôsob ako ten, že si ich budeme sami kupovať? Všetci vieme, že slovenské jablká sú chutnejšie a slovenský cesnak zdravší. Pokiaľ im však v obchode nedáme prednosť, môže sa stať, že tu už zajtra nebudú.
     
  4. Sú posilnením domácej ekonomiky a zamestnanosti – slovenské peniaze ostávajú v slovenskej peňaženke, posilňujú slovenskú ekonomiku a udržujú prácu pre ľudí žijúcich na Slovensku.  
     
  5. Sú šetrnejšie k životnému prostrediu - už triedime odpad, máme úspornú chladničku a tričko z bio bavlny. Tým, že v našom nákupnom košíku bude viac potravín slovenských ako tých zahraničných, prispejeme aj k redukcii emisií výfukových plynov a obalov.

 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
5 dôvodov prečo dať prednosť domácej produkcii.pdf

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...